Šta se dešava sa našim telom kad popijemo šolju kafe

Šta se dešava sa našim telom kad popijemo šolju kafe 🙂
Posted by JupiJE Da li ste znali? Zanimljive činjenice on Wednesday, June 7, 2017

 

Zanimljive činjenice o kafi koje niste znali

Kafa je jedan od najpopularnijih napitaka sveta. Mnogi od nas je redovno piju, jer nam pomaže da preživimo naš prebukiran životni raspored. Kafa i pijenje kafe takođe imaju i vrlo zanimljivu istoriju. Kako smo skoro imali međunarodni praznik ovog napitka, prikupili smo i neke od najzanimljivijih činjenica o kafi – pročitajte ih dok ispijate šolju Vama omiljene kafe!

#1: Sve je počelo sa kozama

Iako je vrlo teško utvrditi gde je prvo kafa bila upotrebljavana, veruje se da se to desilo negde u 9. Veku u Etiopiji. Etiopijski pastir je prvi primetio energično dejstvo biljke kafe kada su njegove koze počelo da se čudno ponašaju pošto su pojele nekoliko bobica kafe. Zahvalimo kozama na otkriću kafe!
AliExpress.com Product – Fully-Automatic Lovers Coffee Machine 220V 2 Cups Drip Coffee Maker American Home and Office Coffe Machines

#2: Arapi i kafa

Arapi su zapravo bili prvi koji su ispekli zrna kafe i skuvali kafu u formi napitka kakvog ga i danas znamo. Da li ste znali šta je bio jedan jedini opravdani razlog žene da zatraži razvod u drevnoj Arabiji? Nemogućnost njenog muža da obezbedi dovoljno kafe za porodicu.

#3: Reč »kafa«

Arapi su prvi upotrebili »kahhvat al-bun«, što znači vino zrna. Tokom vekova, ona je skraćena samo na reč »kahva«. Ovaj termin su pozajmili Turci i promenili ga u »kahve«. Kasnije, slično se desilo i sa Holanđanima koji su takođe pozajmili ovu reč i promenili je u »koffie«. Odatle je usledio samo omanji skok do modernog engleskog jezika za nju, »coffee«, a kod nas je naravno opstala turska pozajmljenica »kahva / kafa«.

#4: Popularnost kafe

Da li ste znali da je kafa druga najprodavanija roba na svetu? Kafu jedino pobeđuje nafta, što i ne čudi, jer je ona glavna pogonska sila kapitalizma u savremenom društvu. Ali čak i to se može promeniti za nekoliko godina – neki naučnici veruju da će zrno kafe zamenili fosilna goriva i da će čak možda i pogoniti motore naših vozila u budućnosti.

Kafa je takođe drugo najkonzumiranije piće na svetu, odmah posle vode.

#5: Kafa može da ubije

Da, zaista, kafa Vas može ubiti. Ali, ne strahujte, jer skoro nemoguće popiti toliku količinu kafe u kratkom vremenskom periodu. Naučnici cene da je potrebna količina kofeina sadržana u približno 100 šolja kafe kako bi doza bila smrtonosna za čoveka.

#6: Kafa je zapravo voće

Zrna kafe su zapravo skrivena u bobicama. Bobice kafe su jestiva vrsta voća koje sadrži zrna kafe unutar sebe. Zovemo ih zrnima samo zato što podsećaju na zrnevlje. Bobice kafe rastu na zimzelenom žbunu biljaka iz roda Coffea.

#7: Zrnevlje kafe

Postoje dve različite vrste zrnevlja kafe – Arabica zrna i Robusta zrna. Arabica je daleko popularnija, jer 70% sve popijene kafe na svetu se dobija upravo iz ovog zrnevlja. Robusta kafa je malo jača, jer njeno zrnevlje u proseku sadrži oko 40% do 50% više kofeina od Arabica-e.

#8: Proizvođači kafe

Kafa se pije širom sveta, ali veći deo nje se proizvede u Africi i Južnoj Americi. Brazil je najveći proizvođač i izvoznik kafe na svetu, jer je zaslužan za trećinu ukupne proizvodnje kafe.

#9: Hrana, a ne piće

Mi danas kafu konzumiramo u vidu napitka, naravno, ali nije oduvek bilo tako. Da li ste znali da su Arapi jeli kafu umesto da je piju? Oni su mešali zrna kafe sa mašću kako bi dobili neku vrstu energetskih loptica, zbog kojih su ostajali duže budni.

#10: Instant kafa

Instant kafu je izumeo Džordž Vašington. Ali ne onaj na koga mislite. Ona je izumljena 1906. godine od strane belgijskog pronalazača istog imena, ali je postala naširoko poznata tek pošto se odomaćila u našim domovima nekih 50 godina kasnije.

#11: Kapućino

Kapućino je jedan od najpopularnijih napitaka današnjice. Da li ste znali odakle potiče taj naziv? Od monaha Kapucinera, koji su nosili braon odežde, koje su navodno slične kafi.

#12: Espreso

Espreso je takođe jedan od najpopularnijih kafenih napitaka, ali da li ste znali šta znači ta reč? Ona potiče iz italijanskog jezika i doslovce znači istisnuti.

#13: Najskuplja kafa na svetu

Najskuplja kafa na svetu se zove Kopi luwak i proizvodi se u Indoneziji. Šta je tako posebno u vezi sa njom, pitate se? Verovali ili ne, ali je zapravljeno pripremljena od zrna kafe koje prethodno pojedu i izluče životinje – azijski palm civeti. A cena kafe? Pa kilogram obično košta negde oko 1000 evra.

tekst izvor Delimano.rs