Ako želite da uživate u najlepšim satima leta, a da vas pri tom ne uznemiravaju dosadni insekti, okrenite se rešenjima iz prirode.  Danas postoje brojna sredstva protiv komaraca na tržištu ali većina njih sadrži i hemijske sastojke koji štetno deluju na organizam. Stoga vam predlažemo da isprobate prirodne repelente kako biste se oslobodili ovih malih napasti.

Lavanda
Ne samo da balkonu i terasi daje mediteranski šarm, već se svojim mirisom pouzdano bori protiv dosadnih mušica i komaraca, pa se biljka sitnih ljubičastih cvetova mora naći u vašem okruženju. Eterično ulje lavande jedino je eterično ulje koje se na kožu može nanositi u nerazređenom obliku.

Citronela i geranijum
Ove dve biljke su najpouzdanije za borbu protiv komaraca. Čak su genetskim inženjeringom stvorili biljku iz porodice geranijuma sa svojstvima citronele. Citronela samo raste u toplim krajevima, ali je među najpoznatijim sredstvima za odbijanje komaraca.

Mačja metvica
Jedno od najjačih sredstava za odbijanje komaraca je obična mačja metvica. Nedavna istraživanja su pokazala da je deset puta efikasnija od preparata za odbijanje komaraca. Osim efekta koji ima na mačke, od listova se može napraviti sjajan čaj za smirenje. Kod ruzmarina i mačje metvice samo zgnječite nekoliko listova i utrljajte ih na kožu i odeću da pojačate efekat.

Ruzmarin
Ova začinska biljka se već vekovima koristi protiv komaraca. Ako vam ruzmarin ne uspeva, kupite njegovo esencijalno ulje i pomešajte četiri kapi sa jednom šoljom maslinovog ulja. Držite na hladnom i suvom mestu. Kada govorimo o prirodnim sredstvima za odbijanje komaraca, imate dobar razlog da posadite ovu biljku u svoje dvorište. To je jeftin i privlačan način da poboljšate izgled svog dvorišta, a istovremeno je i odlično sredstvo za odbijanje komaraca.

Kadife
Baštovani su koristili kadife kao biljke koje će od susednih biljaka držati podalje lisne vaši. Ni komarcima se ne dopada njihov miris. Kadife su jednogodišnje biljke koje vole sunce i možete ih nabaviti različitih veličina i oblika, tako da se uklapaju u gotovo svako dvorište.

Lukovica
Osim lavande, koja je poznata kao biljka čiji miris komarci ne vole, manje je poznata vrsta lukovica koja širi intenzivan miris kao luk. Poraste do 70 centimetara visine i podjednako dobro uspeva u zemlji i saksijama. Cveta sporadično od sredine proleća do kraja jeseni.